Historikk

Dette står det i Store norske leksikon om rasen Sibirkatt: Sibirkatt, katterase som regnes som Russlands nasjonalkatt; en middels lang, muskuløs og kraftig katt. Bredt hode, flatt parti mellom ørene. Øynene er store og ovale. Middels store ører, vinklet utover med tufser. Middels lang hale, avrundet ved haletippen og kraftig busket. Godkjent i mange farger. Opphavssted det østlige Russland med en lang, men uklar historie. Kjent siden 1980-årene.

Sibirkatten er ein relativt fersk rase i rasekatt sammenheng, og som nevnt i Store norske leksikon så starta formingen av det som i dag er Sibirkatten i rasekatt miljøet, på 1980-talet, nærmere bestemt i St. Petersburg i 1987.

Det er ikkje så veldig mange som veit eksakt opphavet til Sibirkatten, men det me veit er at den stammer fra Sibir. Den vakre og robuste katten er velegna for det kalde klimaet i Sibir i Russland, og mange meiner at opphavet var at Russiske immigranter tok katten med seg til Sibir. Kattene levde isolert, og blei forma av det kalde klimaet. Sjansen er stor for at dei para seg med villkatter, og det er dermed ein ganske sterk og sunn rase fra opprinnelsen. For å overleve dei harde vintrene i Sibir så krevde det ein kraftig katt med tjukk beskyttende pels.

Seriøs avl for å standardisere rasen starta som nevnt på 1980-talet, og rasen er godkjent i fleire forbund i heimlandet. Eksport av rasen starta først på 1990-talet, og dei første kattene blei importert av oppdrettet Starpoint i USA. Dette stamnavnet kan finnes i dei fleste stamtavlene i USA. Etterkvart har rasen blitt godkjent i fleire og fleire land, og den blei godkjent i Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe) i 1997. I Norge, og NRR (Norske Rasekattklubbers Riksforbund) startet avl på Sibirkatten så seint som i 2001. Så i Norge har katten hatt stor vekst på kort tid, spesielt pga. at katten seies å vera allergivennlig, og dermed gav allergikere ein mulighet til å få seg katt. Dette er også årsaken til at veldig mange oppdrettere av sibirkatt i Norge nettopp er allergikere.